"Vi har nu udskudt oprensning til næste år med god samvittighed, og det giver mulighed for at bruge budgettet til noget andet. På længere sigt, så kan vi bruge Zediments rapport til at prioritere og sætte ind de rigtige steder.
Eksempelvis kan vi nu vælge hvilke tanke, vi oprenser, baseret på niveauet af reel sedimentophobning i stedet for at tage dem slavisk 1-2-3-4."
Christian Hagen Andersen, Projektkoordinator, Middelfart Spildevand
Middelfart Spildevand ønskede at prioritere deres vedligeholdelsesaktiviteter og skulle derfor som det første tjekke status på sedimentophobninger i deres procestanke. De gjorde sig en del overvejelser om hvordan: Procestankene, der skulle undersøges, er ikke af typen, der kan tømmes ned for at tjekke sedimentniveauet – mens nedstik giver et begrænset billede over kapaciteten optaget af sedimentophobninger.
Derfor fandt Middelfart Spildevand en mere effektiv måde at få overblik over den reelle kapacitet i deres procestanke. Vandselskabet havde hørt, at Zediment kunne udføre højteknologiske sedimentationsundersøgelser i procestanke og regnvandsbassiner. Da Middelfart Spildevand forklarede deres problemstilling til Zediment, fik de en løsning, der resulterede i både besparelser og overblik til prioritering af vedligeholdelsesaktiviteter i procestankene fremadrettet.
Middelfart Spildevand fik i alt scannet fire procestanke på et af deres anlæg. Det foregik ved, at Zediment sendte en operatør ud til anlægget, som scannede tankene med Zediments egenudviklede sejlende drone. Dronen er blandt andet udstyret med en sonar, som opsamler millioner af præcise datapunkter, der kortlægger sedimentophobningen i tanken.
"I modsætning til eksempelvis at sende en dykker ned, giver Zediments undersøgelse et helt andet billede, som vi let kan bruge til at lave beslutninger om vedligeholdelse," fortalte Christian Hagen Andersen om fordelene, Middelfart Spildevand oplevede.
Sammenlignet med andre metoder skaber Zediments scanninger et mere detaljeret overblik, ligesom Christian Hagen Andersen påpeger. Derudover er overblikket meget pålideligt. I modsætning til nedstik eller en dykkers observationer, så er Zediments rapport skabt af let sammenlignelige data – dvs. at man kan bruge det til videre analyse over tid, for eksempel i målekampagner (x antal surveys over en periode). Ved at sammenligne scanninger før og efter et nyt tiltag eller oprensning, kan man få indsigter i effektivitet eller skabe benchmarks til grundlag for præcise sammenligninger senere.
Zediments scanninger leverer særligt omfattende data, da Zediments drone opmåler millioner af punkter og derved skaber et billede over hele tanken – frem for nogle enkelte nedstikspunkter. For hvert af disse punkter måler Zediment præcist dybden ned til sedimentet (hvilket giver indblik i sedimentophobning). Zediment bruger de præcise data til at lave en 3D-model og beregne væsentlige oplysninger, som så leveres i en detaljeret og let overskuelig rapport – der også indeholder visualiseringer af data.
Man kan tilgå 3D-modellen i egne systemer (fx GIS-software), hvor man kan dykke dybere ned i data.
Ud over rapporten fik Middelfart Spildevand 3D-modellen af tankene, så de selv kunne analysere videre på scanningsresultaterne. Modellen giver mulighed for eksempelvis at zoome ind relevante steder og se data fra forskellige vinkler – eller se ændringer over tid ved at sammenligne 3D-modellen med en ny model over tankene, hvis vandselskabet får lavet en scanning igen senere. Ved at sammenligne ændringer over tid, vil man eksempelvis kunne måle på effektiviteten af et nyt tiltag såsom installation af nye beluftere.
“Zediments løsning har været meget ligetil for os. Rapporten var nem at bruge, og der er en god guide til 3D-modellen. Metoden giver den fordel, at man visuelt kan se ud fra scanningen, hvordan og hvorledes ophobningerne er i tanken,” forklarede Christian Hagen Andersen.
Denne 3D-model leveres sammen med en softwarelicens til programmet NaviModel Viewer, der gør, at man selv kan navigere i 3D-modellen og måle på, hvor og hvor meget sediment der ligger i tankene. Softwareprogrammet inkluderer også mulighed for eksempelvis at lave en tværsnitsprofil, ligesom den der ses her.
Visualisering af hvordan man kan undersøge sedimentophobninger i en 3D-model fra Zediment
Middelfart Spildevand havde oprindeligt planlagt at oprense den ene af deres tanke i år – ifølge deres plan for skiftevis at oprense de forskellige tanke. Men efter de fik lavet scanningen, kunne de tydeligt se i rapporten og 3D-modellen fra Zediment, at der lå så lidt sediment i tanken, at de ikke behøvede at oprense den – eller nogen af de andre.
”På baggrund af scanningen fra Zediment har vi kunnet udskyde vores planlagte oprensning i år og derved prioritere budgettet anderledes. Zediments metode var meget mere præcis og overkommelig end alternative måder at undersøge sedimentophobninger i procestanke,” fortalte Christian Hagen Andersen.
Dyk ned i Zediments produkter, hvis du vil vide mere om hvilke informationer, der leveres i scanningsrapporten, samt hvilke andre produkter og services du kan tilkøb
Spørgsmål?