Vækst i byer og uforudsigelige belastninger på vandkredsløbene skaber et behov for tiltag, der forøger kapaciteten i renseanlæg og regnvandsbassiner. Når nye, innovative tiltag indføres, er det vigtigt at få en forståelse for, hvilken effekt disse har, ved at undersøge tilstanden i den pågældende tank eller bassin før implementeringen, samt den efterfølgende påvirkning.
I denne case kan du læse, hvordan Vejle Spildevand har brugt Zediments før-og-efter scanninger som data-drevet beslutningsgrundlag til at regulere hastigheden på deres omrørere – og dermed optimere effekten af et nyt tiltag, de har indført på renseanlægget, i form af en granulær slamprocess.
Vejle Spildevand oplevede, at deres anlæg ikke pumpede den vandmængde igennem, som det var designet til, og indgik derfor et samarbejde med TECHRAS Miljø for at sikre anlægget mod overløb. Dette skete ved at implementere TECHRAS Miljøs granulære slamproces S::Select®. Vejle Spildevand opnåede med denne løsning deres ønskede kapacitetsforøgelse.
“Før kunne vi kun pumpe 2.500 m3 vand igennem i timen. Efter indførsel af S::Select® har vi observeret, at anlægget nu kan pumpe 5.000 m3 i timen igennem. Det er altså hurtigt kommet op på det maksimale, som anlægget fysisk kan pumpe igennem,” fortæller Claus Christensen, Chef for Produktion, Vejle Spildevand.
Rasmus Evers, Projektchef TECHRAS Miljø ApS, forklarer, hvordan processen fungerer: “Små mineralske bærelegemer kaldet MIMICS® tilsættes den biologiske procestank, hvorefter biomasse og filamenter hæfter sig til overfladen af de bærelegemer. Når bakteriekolonierne vokser sig store på de små MIMICS, dannes den granulære slamstruktur. Granulerne er tungere end det aktive slam og øger budfældningshastigheden således slamflugt undgås.”
For enhver slamproces, er det vigtigt at bakterie kolonierne, såsom bærelegemerne (MIMICS), forbliver suspenderet i det flydende aktive slam – altså at de ikke sedimenterer. Derfor ville Vejle Spildevand gerne have et præcist overblik over tendensen i sedimentation, inklusiv om der var kritiske områder, før og efter indførelsen af S::Select®.
“Zediments scanninger og rapporter giver et klart billede af sedimentet i tankene og udviklingen over et år. Det gør, at vi hurtigt kunne konstatere, at der skal skrues op for omrøringen, velvidende at beslutningen er lavet på baggrund af pålidelige data,” fortæller Claus Christensen.
Da Vejle Spildevand fik undersøgt deres procestanke, foregik det ved, at Zediment sendte en operatør ud til anlægget, som scannede tankene med Zediments egenudviklede sejlende drone. Dronen er blandt andet udstyret med en sonar, som opsamler millioner af præcise datapunkter, der tilsammen kortlægger sedimentophobningen i tanken.
I modsætning til nedstik, så er Zediments rapport og 3D-model skabt af omfattende og let sammenlignelige data – så man kan bruge disse til videre analyse over tid.
"Det var en stor hjælp, at vi med Zediments rapporter kunne se de ophobninger, der var i procestankene i forvejen, og sammenlignet med ophobningerne et år senere. Det viste sig, at de eksisterende ophobninger var blevet større, derfor vidste vi, at der var behov for at skrue op for omrøring – for at sikre en effektiv S::Select proces, der øger anlæggets hydraulisk kapacitet,” fortæller Claus Christensen.
Zediments sedimentationsundersøgelse består af en rapport, en 3D-model og software til visualisering. I rapporten er det nemt at sammenligne tallene for før-og-efter scanningerne. For eksempel kunne Vejle Spildevand analysere det målte sedimentvolumen. Derudover, som del af før-og-efter scanningerne, leverede Zediment en 3D-visualisering af, hvordan sediment har ændret sig over tiden.
Indhold af rapport:
• Total bassin/tankvolumen (m3)
• Opmålt bassin/tankvolumen (m3)
• Opmålt sediment (m3)
• Bassin/tankareal (m2) inkl. måling af den faste bund i
bassiner, hvis ønsket
• Gennemsnitlig vanddybde (m)
• Bassin/tankdybde (målt/oplyst) (m)
• Datavisualiseringer, inkl. tværsnitsprofiler af data
"Vi vil nu vente og se, om vi har opnået en god omrøringshastighed. Senere kan det godt være, vi får lavet en ny scanning til sammenligning, så vi kan tjekke, om det er tilstrækkeligt med forøget omrøring,” fortæller Claus Christensen.
Vandselskaber kan altid få lavet en ny scanning og sammenligne det med forrige scanninger – og dermed optimere beslutninger på baggrund af reel, sporbar udvikling. Disse data kan hjælpe dig med at finde den optimale omrøringshastighed eller estimere hvor ofte, du reelt har brug for at oprense procestanke og regnvandsbassiner.
En enkel scanning kan i sig selv også levere brugbare informationer, for eksempel gjorde Zediment’s sedimentationsundersøgelser, at Middelfart Spildevand kunne udskyde en planlagt procestank oprensning, og at Aarhus Vand blev sikre på, at deres regnvandsbassin trængte til en oprensning.
Zediment har introduceret en ny type scanning: flowmåling, som måler flowhastighed i procestanke ved at bruge en acoustic Doppler current profiler (ADCP). Ved at kende flowhastigheden på tanke, kan der være mulighed for større besparelser, hvis hastigheden fx er højere end nødvendig. Zediment måler flowet fordelt i tanke (med eller uden beluftning) og leverer en rapport over alle målinger, samt gennemsnits-flowhastigheden.